Οφέλη για την υγεία
Είναι μία φυσική τροφή που δε δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180. Το μέλι είναι μοναδική γλυκαντική ουσία μεγάλης βιολογικής αξίας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο, με ξεχωριστή θρεπτική αξία.

 

Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κ.ά., που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του μελιού έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό μας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (όπως το καφεϊκό οξύ, το μέθυλ-καφεϊκό οξύ, το φαινυλέθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμέθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.

 

Το μέλι έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μειώνει το πρόβλημα έλκους και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού συμβάλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας.

           

Να γνωρίζετε όμως, ότι το μέλι δεν πρέπει να δίνεται σαν τροφή σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους.

 

Φυσικό κατασταλτικό του βήχα

 

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να βοηθήσει να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο. Αυτά περιλαμβάνουν λοιμώξεις με ιούς (κρυολογήματα και γρίπη), αποστράγγιση κόλπων. αλλεργίες, ή το κάπνισμα τσιγάρων. Οι πονόλαιμοι που προκαλούνται από βακτήρια, όπως οι στρεπτόκοκκοι, συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Ο χρόνος είναι ο σημαντικότερος θεραπευτής των πονόλαιμων που προκαλούνται από τους ιούς, αλλά για την ανακούφιση των ερεθιστικών συμπτωμάτων, δοκιμάστε μια κουταλιά μέλι για να καλύψει το λαιμό σας. Πάρτε μια κουταλιά, όσο συχνά χρειάζεται, για να απαλύνει τον ερεθισμό. Στο μεταξύ, διατηρήστε την ενυδάτωσή σας με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι. Για περισσότερη βιταμίνη C, δοκιμάστε να ανακατεύετε μέλι σε πορτοκαλί, γκρέιπφρουτ ή χυμό λεμονιού.

Μια μελέτη του 2007 από μια ερευνητική ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει στους γονείς μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση φαρμάκου κατά του βήχα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια μικρή δόση μελιού από φαγόπυρο που χορηγήθηκε πριν από τον ύπνο, παρείχε μεγαλύτερη ανακούφιση του νυχτερινού βήχα και της δυσκολίας ύπνου στα παιδιά, από ότι μια θεραπεία ή χορήγηση δεξτρομεθορφάνης (DM).

Να γνωρίζετε όμως, ότι το μέλι δεν πρέπει να τροφοδοτείται σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους.